• fotomontaż 1
  • elewacje – rysunek architektoniczny, w skali 1:100 2
  • elewacja zachodnia – rysunek architektoniczny, na kalce, w skali 1:50 3
  • elewacja południowa – rysunek architektoniczny, na kalce, w skali 1:50 4
  • elewacja wschodnia – rysunek architektoniczny, na kalce, w skali 1:50 5
  • elewacja północna – rysunek architektoniczny, na kalce, w skali 1:50 6
  • rzut parteru – rysunek architektoniczny, na kalce, w skali 1:50 7
  • rzut piwnicy – rysunek architektoniczny, w skali 1:50 8

«Schronisko dla Nie­chcianych Roślin»

(etap drugi, w realizacji, ukończony projekt architektoniczny, przygotowany plac budowy)

Na wiosnę/lato 2020 roku planujemy budowę małej szklarni, gromadzącej niechciane rośliny pochodzące np. z likwidowanych oranżerii sanatoriów i domów wczasowych na Dolnym Śląsku, jak również dającej możliwość uprawiania roślin użytkowych. Architektura obiektu testować ma możliwości ponownego użycia materiałów pochodzących z lokalnych zasobów. Obiekt ten jest zarazem manifestem zrównoważonej architektury podkreślającej zastane wartości krajobrazu kulturowego.

Niewielka budowla, oparta na metalowej konstrukcji wypełnionej odzyskanymi ramiakami okiennymi, jest dla nas wyrazem szacunku do lokalnego krajobrazu – zarówno kulturowego, jak i przyrodniczego. Szklarnia stanowić będzie funkcjonalną całość wraz z “Domem Czasu Odzyskanego” – małym budynkiem rezydencyjnym i galerią sztuki. Z założenia szklarnia ma pełnić rolę strefy relaksu, gdzie przez cały rok będzie można wypoczywać wśród roślin na rozwieszonych wewnątrz hamakach, jak i pełnić wraz z innymi obiektami kompleksu “Latarnia Górska” rolę przestrzeni dla edukacji ekologicznej.